Any 2021: l’Any Internacional de les fruites i les verdures

Superverd -

2021 pot ser l’any de l’esperança, del canvi, de la vacuna o de l’economia, entre molts altres anhels. Per a molts, aquest inici d’any obre una nova etapa cap a un any de renovació. Fins i tot en les nostres taules i cuines. Tant és així que l’Organització de Nacions Unides (ONU) ha decretat l’any 2021 com l’Any Internacional de les Fruites i les Verdures. 

Un dels objectius principals és conscienciar a la població sobre els beneficis del consum de fruites i verdures per a la salut. I és que segons el secretari general de l’ONU, Antonio Guterres, “no en consumim suficients”. Guterres ha destacat que les fruites són la pedra angular d’una dieta sana i variada. Proporcionen al cos humà abundants nutrients, reforcen el sistema immunitari i contribueixen a reduir el risc de contraure moltes malalties. 

Promoure dietes i estils de vida saludables, equilibrats i diversificats mitjançant el consum de fruites i verdures és un altre dels principals objectius de l’ONU. Per això, difondre les millors pràctiques sobre el consum i la producció sostenible de fruites i verdures en suport dels sistemes alimentaris sostenibles serà bàsic. 

Per què incorporar fruites i verdures a la nostra dieta?

Les fruites i verdures són essencials en la prevenció de moltes i esteses malalties cròniques com ara l’obesitat, especialment entre la població infantil. A més d’ajudar a mantenir el pes ideal, consumir 5 racions de fruita és una forma interessant de reforçar la salut per prevenir la diabetis i les malalties cardiovasculars.  

Fruites i verdures de temporada

Educar en el consum responsable i sostenible també implica saber quines fruites i verdures corresponen a l’estació en la qual estem. Per això és important centrar-se a consumir fruites i verdures de temporada

Així, durant els mesos de gener i febrer, podem trobar una important varietat tant de fruites com de verdures. Quant a les fruites d’hivern gaudirem de les següents: caqui, xirimoia, kiwi, llimona, mandarina, poma, taronja, plàtan o aranja. 

Entre les verdures dels mesos més freds de l’any, tenen especial presència les següents: bleda, all, carxofa, api, albergínia, bròcoli, carbassó, card, ceba, col llombarda, coliflor, endívia, escarola, espinac, pèsol, fava, fesol tendre, enciam, nap, pebrot, porro, rave, remolatxa, cabdell o pastanaga. 

Com són els nostres hàbits de consum? 

Si atenem a l’últim Informe del Consum d’Alimentació publicat pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació trobem que els productes frescos continuen constituint una part molt important de l’alimentació a les llars. Representen un 39,8% del volum total consumit i un 43,1% de la despesa total

Segons les dades de l’informe, el consum de la fruita fresca per part de les llars espanyoles va augmentar un 1,4% respecte a l’any anterior. Tenint en compte els tipus de fruita, els cítrics (taronja, llimones, mandarines i aranja) són la varietat de fruita fresca que més es compra, gairebé un terç del volum total. Li segueixen les fruites exòtiques (plàtans, kiwi, alvocat, pinya o xirimoia) amb un 20,1% dels quilos consumits i un 25,4% de la facturació. I finalment, les fruites de llavors (raïm, pomes i peres) amb un 17,7% de la proporció del volum i una quota d’un 18,6% en valor. 

Si analitzem la compra d’hortalisses fresques, aquestes també van créixer un 5,4%, de fet, cada individu de l’estat espanyol va consumir 56,94 quilos de verdures durant l’any 2019, la qual cosa suposa un 7,10% del pressupost total. En definitiva, l’alimentació fresca representa un 39,8% del pes total de l’alimentació al tancament d’any 2019. 

És cert que la pandèmia iniciada l’any passat va canviar lleugerament els hàbits alimentaris de la societat reforçant l’alimentació com un element imprescindible. Perquè una dieta rica en fruites i verdures no sols ha de ser un objectiu de les Nacions Unides, sinó un bon hàbit de cada un de nosaltres. Vine a Superverd i troba els aliments que et faran gaudir d’una salut de ferro! 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *