El sushi s’ha colat a la dieta de qualsevol país. Avui dia, resulta estrany conèixer a algú que no l’hagi provat i, fins i tot, que no l’hagi intentat fer a casa. Encara que l’origen sembla ser el Japó, la història del sushi es remunta al segle II d.C. a la Xina. Als seus inicis, només es tractava d’un mètode de conservació, en el qual, es coïen l'arròs i el peix deixant-los fermentar. Encara així, el sushi ha evolucionat molt i és conegut com un art gastronòmic. Ara s'inclouen fins i tot fruites, com la pinya. Aquesta es tracta d'una fruita coneguda pel seu contingut de bromelina, perfecta per metabolitzar els aliments. També és diürètica i antisèptica i pot trobar-se gairebé tot l'any, gràcies al fet que el cultiu només ha de complir amb què el sòl estigui mullat. Us portem una recepta per sorprendre a tots i demostrar que l’umami (el gust del sabor) també es pot trobar en una fruita tan occidental com la pinya!
Ingredients
- 500 g arròs per a sushi
- 2 culleradetes sal
- 4-5 cullerades vinagre d’arròs
- aigua
- 1 cogombre
- mitja pinya
- 1 alga nori
- wasabi
- 2 cullerades sucre
- tonyina fresca prèviament congelada
Instruccions
Preparem l’arròs
- Comencem netejant l’arròs. Necessitem un bol ple d’aigua i l'arròs pel sushi. Movem els grans amb cura de no trencar-los. Quan l’aigua es vegi blanquinosa, s’ha de canviar (mínim, cinc vegades).
- Després de treure tot el midó que es pugui, deixem l'arròs estès a una safata durant almenys una hora*.
- Introduïm l'arròs a una olla amb la mateixa quantitat d’aigua que d'arròs. Ho removem abans de posar-lo al foc; després no podrà tornar a remoure’s.
- Es posa a bullir a foc fort entre 4-5 minuts i després es posa baix entre 10-12 minuts.
- A un cassó a part, barregem el vinagre d’arròs, el sucre i la sal i els posem a bullir fins que es dissolguin.
- Anem tirant l’arròs a poc a poc, barrejant-lo de forma homogènia.
- L’arròs es termina deixant-lo refredar. Si podeu donar-li aire fred, trigarà menys en estar llest.
Preparem l’interior
- La tonyina fresca, prèviament congelada i descongelada després per poder preparar-la, es talla a trossets petits.
- Es pela i es tallen la pinya i el cogombre a trossos de més o menys la mateixa mesura que la tonyina. Hem de tenir en compte que aquests ingredients aniran dins l’alga nori així que deuen ser bastant petits.
Muntar els makis
- Necessitem utilitzar una estoreta o qualsevol utensili que ens permeti enrotllar el maki. Col·loquem l’alga nori a sobre.
- Estenem l’arròs amb suavitat (us recomanem que us mulleu constantment les mans perquè no se us enganxin els grans) i emplenem la part interior amb la tonyina, la pinya i el cogombre. Afegim una mica de wasabi a la tonyina.
- Després d’enrotllar la preparació amb l’ajuda de l’estoreta, tallem el rotllet a petits makis. Mullem el ganivet abans de cada tall per tenir més facilitat.
- Amb una mica de soja i wasabi al gust, aquí teniu els makis de tonyina, pinya i cogombre preparats a casa!
NOTES
*Pots seguir amb les passes de preparació de la resta d’ingredients en aquest temps.