El raïm: des de les campanades fins a l’elixir de la joventut

raïm

El raïm és aquesta petita fruita que ha estat present sempre; la podem trobar tant a mosaics de l’antiga Grècia com a frescos romans. Passa desapercebuda, però la presència d’aquesta fruita ha estat acompanyant a la societat ad eternun. Tant és així que s’han trobat evidències arqueològiques a Sumèria: una de les primeres collites conegudes data de fa 3.000 anys a.C! 

Actualment, Espanya (i Catalunya) són grans productors de raïm, tant per a l’elaboració de vi com per al consum com a fruita. La temporada de recol·lecció va des de setembre fins a desembre, encara que algunes varietats es recol·lecten a l’agost. I, amb les campanades, desembre és quan aquesta fruita cobra un protagonisme especial a les nostres taules. Però, realment, d’on ve aquesta tradició? Per què utilitzar el raïm i no una altra fruita? I quines propietats té? 

12 campanades, 12 raïms

Per explicar la procedència d’aquesta tradició hem donat amb dues hipòtesis interessants a parts iguals. La primera teoria es remunta a la dècada de 1880. Segons diaris de l’època, la classe burgesa espanyola, imitant a la francesa, va començar a celebrar el Cap d’any menjant raïm i prenent vi escumós (champagne). Però, no és fins a 1906 quan ens trobem amb un retall de premsa de l’ABC, de l’1 de gener, al qual es parla obertament d’aquest costum de “menjar dotze raïms quan donen les dotze de l’últim dia i neix el nou any que, segons els apologistes del sistema, s’assegura la possessió dels diners”. 

La segona teoria té el seu origen a Alacant, l’any 1909. Pel que sembla, els productors del raïm Aledo (típic d’aquesta zona) van tenir una collita tan abundant que es van veure al final de l’any amb un gran excedent d’aquesta fruita. Van considerar diferents possibilitats sobre com treure rendibilitat a tot aquest raïm i van arribar a una conclusió bastant marquetiniana: van anunciar a la premsa que aquesta fruita portaria bona sort a qui la prengués al ritme de les dotze campanades per rebre l’Any Nou. Sigui per influència francesa o per la campanya a mitjans, aquest costum es va arrelar, deixant a les nostres taules una fruita amb grans propietats per a la salut. 

Beneficis del raïm 

Originari de l’Àsia, apuesta patita fruita es compon en gran part d’aigua i sucres. És molt saludable, sobretot per ser rica en polifenols, que contraresten l’envelliment cel·lular. Existeix una creença estesa sobre la seva caloricitat, però el cert és que 100 grams de raïm equivalen a 70 calories. A més, el raïm té una gran capacitat depurativa. 

Els estudis demostren que els seus fitoquímics ajuden a l’equilibri glucèmic de la sang, posat que estimulen el pàncrees i la producció d’insulina. Entre els beneficis més destacats d’aquesta petita i ovalada fruita, trobarem els següents: 

  • Antioxidant

La pell del raïm negre conté resveratrol, una substància que bloqueja els radicals lliures directament relacionats amb l’envelliment i la degeneració cel·lular. Per això, és considerada l’elixir de l’eterna joventut. 

  • Antiinflamatòria

Contribueix a millorar malalties inflamatòries.

  • Desintoxicant

Millora els problemes hepàtics i ajuda a eliminar l’àcid úric gràcies a les seves propietats diürètiques. 

  • Cor sa

Millora la vasodilatació i disminueix el risc de trombosi. El potassi ajuda a reduir la pressió arterial, el que les fa molt adequades per a persones amb hipertensió arterial. 

Recull el raïm de la sort de Superverd i comença 2021 amb els millors productes!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.