Fruites i verdures: Com influeixen a la nostra salut mental?

Superverd -

Vivim a una velocitat de vertigen. Ens sona el despertador, ens aixequem, prenem el cafè amb brioixeria, ens rentem la cara, les dents i marxem a treballar. Durant la nostra jornada laboral no ens parem a pensar quan ni que menjar. Arribem a casa, sopem alguna cosa ràpida i a dormir. Així és la nostra cultura. 

No ens adonem de la importància que tenen certes variables a la nostra existència, tant per a la prevenció de malalties com per a la qualitat de vida. I en el present article, parlarem sobre una d’elles: la nutrició. En concret, sobre la consciència que hem de prendre amb relació al consum de fruites i verdures.

Fruites i verdures: part fonamental en la salut física i psíquica

Gràcies a centenars d’estudis, sabem que les fruites i verdures són una part fonamental dins d’una dieta saludable a causa de l’aportació de nutrients com ara vitamines, minerals i la fibra alimentària. Un adequat consum d’aquests aliments redueix la probabilitat de patir malalties com ara l’obesitat, la diabetis tipus 2 i alguns tipus de càncer, entre altres. 

De la mateixa manera, l’OMS apunta que existeix una associació entre un baix consum de fruites i verdures i un major risc de patir malalties no transmissibles. L’any 2017, entorn de 3,9 milions de persones van morir a causa d’un consum inadequat d’aquestes. El més sorprenent, però, és que la ingesta de fruites i verdures no afecta únicament a la salut física de les persones, sinó també a la salut psíquica, reduint la probabilitat de patir malalties mentals i, al seu torn, augmentant el benestar psicològic i emocional. 

Un augment de fruites i verdures implica més benestar psicològic

El Departament de Psicologia de la Universitat d’Otago, mitjançant la recerca de diferents investigadors, van descobrir que un canvi de la dieta amb l’augment de consum de fruites i verdures ajuda a la millora del benestar psicològic en dues setmanes. En aquest estudi, es van seleccionar 171 estudiants d’entre 18 i 25 anys, pel fet que en aquest rang d’edat sol situar-se el menor consum de fruites i verdures. Aquests subjectes es van dividir en tres grups: 

  • Grup 1:  va seguir la seva dieta habitual. 
  • Grup 2: van prendre dues racions extres de fruites i verdures diàriament.
  • Grup 3: Se’ls va subministrar vals per a l’obtenció de fruita de manera gratuïta i se’ls va enviar un missatge de text recordant que havien d’augmentar el seu consum. 

Una vegada conclòs l’estudi i l’avaluació dels subjectes, es va evidenciar que aquell grup que havia consumit racions extres de fruita i verdura havien experimentat millores al benestar psicològic. I van aparèixer efectes positius, com un augment de la vitalitat, motivació i una millora de l’estat d’ànim, disminuint la simptomatologia depressiva i ansiosa que presentaven en un inici. Els restants grups van obtenir uns resultats iguals als inicials. 

Fruites i verdures sense modificar, claus en la salut mental

Així mateix, en un estudi realitzat a la mateixa universitat, Kate Brookie, autora principal d’aquest, es va adonar mitjançant l’enquesta de més de 400 joves de Nova Zelanda i els Estats Units d’entre 18 i 25 anys, del següent: 

“La nostra recerca ha destacat que el consum de fruites i verdures en el seu estat ‘sense modificar’ està més fortament associat amb una millor salut mental que en el cas de fruites i verdures cuites enllaunades o processades”. 

Tant Brookie com el Dr. Conner van assenyalar a l’estudi en qüestió que l’actual variable “manera de preparació o consum” té un efecte directe sobre els nivells simptomàtics de malalties mentals, com la depressió, a més de la millora del benestar psicològic, incloent-hi l’estat d’ànim positiu, la satisfacció amb la vida i la prosperitat. Segons ells, els deu aliments crus que en major mesura es relacionen amb una millora de la salut mental són: pastanagues, pomes, plàtans, taronges, kiwis, cogombres, verdures de fulles verdes, fruites cítriques, baies fresques i enciams. 

Aquest estudi es va posar en marxa, ja que Kate Brookie i el seu equip es van adonar que les campanyes relacionades amb dieta i salut remarcaven sempre la importància de la quantitat de fruites i verdures consumides diàriament i s’oblidaven d’altres variables com, en aquest cas, la manera com es preparaven i consumien. 

No hem d’oblidar que les variables comentades al llarg d’aquest article (quantitat, manera de preparació i consum) han d’anar acompanyades de la modificació, sempre que sigui necessària, d’altres pràctiques saludables, com ara l’exercici físic, el descans, l’exposició a la llum solar (que tants beneficis aporta), entre altres. 

D’aquesta manera, augmentarem més la probabilitat de sentir el benestar psicològic i emocional que tant busquem. Perquè, què hi ha millor que sentir-me bé amb mi mateix i, a més, ser conscient de com ho he aconseguit? Aquesta sensació d’autosuficiència ens aportarà un gran control, la qual cosa ens generarà pau i calma al nostre dia a dia. 

Alex Didoni, psicòleg. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.